“4 Days Wait Rule” Untuk Pemakanan Bayi Berumur 6 Hingga 12 Bulan

Anak anda telah berumur 6 bulan dan anda sedang merancang jenis makanan pertama untuknya? Apakah yang perlu anda ketahui sebelum memberikan anak anda makan buat kali pertama? Adakah anda sedia maklum mengenai “4 Days Wait Rule” dalam pemakanan anak anda?

Mulailah dengan menawarkan beberapa sudu setiap hari, dan memperkenalkan satu makanan baru pada satu-satu masa, setiap beberapa hari, untuk memantau reaksi alergi sebelum bergerak ke makanan baru. Ibu bapa dengan alergi makanan perlu membincangkan kebimbangan dengan pakar pediatriknya.

Sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan banyak pendedahan kepada rasa baru sebelum menikmatinya. Tekstur sangat penting untuk memperkenalkan makanan. Kebanyakan bayi lebih suka memulakan dengan tekstur yang lebih lembut, licin dan secara beransur-ansur bergerak ke arah makanan yang lebih kasar teksturnya.


Apakah “4 Days Wait Rule”? Adakah penting untuk mengikuti “4 Days Wait Rule” apabila memulakan makanan pepejal?

“4 Days Wait Rule” adalah cara yang sangat mudah untuk memeriksa kemungkinan reaksi terhadap makanan baru seperti sensitiviti makanan atau alahan makanan. Ingat bahawa sebagai tambahan kepada tindak balas alahan yang mungkin, makanan juga boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti sakit perut, gas yang menyakitkan atau masalah kotoran. Memperkenalkan makanan baru, satu makanan pada satu ruang masa iaitu selama 4 hari. Misalnya, memperkenalkan bayi kepada avokado pada hari Isnin dan kemudian tunggu hingga Jumaat untuk memperkenalkan makanan lain.

Apabila anda memperkenalkan makanan baru selama beberapa hari, anda lebih mudah untuk menentukan sama ada bayi anda bertindak balas dengan baik terhadap makanan tersebut. Adalah penting untuk mengikuti peraturan “4 Days Wait Rule” apabila memperkenalkan bayi anda kepada makanan pejal baru, terutamanya pada peringkat permulaan. Ini adalah yang paling penting jika anda dan / atau ahli keluarga anda mempunyai sejarah alahan makanan.

Berikutan peraturan tunggu empat hari dan memperkenalkan makanan baru satu demi satu juga akan membolehkan anda dengan mudah mengasingkan dan mengenal pasti makanan yang mendatangkan alahan kepada anak anda. Sekiranya anda mengesyaki bayi anda mengalami tindak balas yang buruk terhadap makanan baru, anda akan mempunyai senarai makanan yang menjadi penyebabnya.

Anda boleh cuba memperkenalkan makanan baru pada waktu pagi atau petang. Ini akan membolehkan anda menangani apa-apa tindak balas yang tidak baik apabila ahli pediatrik anda mudah untuk dihubungi. Sekiranya reaksi buruk berlaku pada waktu pagi / petang, ia akan menyebabkan sedikit gangguan pada rutin yang harian bayi.

“4 Days Wait Rule” adalah cara yang sangat mudah untuk memeriksa kemungkinan reaksi terhadap makanan baru seperti sensitiviti makanan atau alahan makanan. … Memperkenalkan makanan baru, satu makanan pada satu masa dan di ruang selama 4 hari. Misalnya, memperkenalkan bayi kepada avokado pada hari Isnin dan kemudian tunggu hingga Jumaat untuk memperkenalkan makanan lain.


Pastikan proses memberikan anak makan makanan pejal kali pertama adalah selamat 

1. Pegang bayi anda dengan tegak di pangkuan anda dan minta bayi anda duduk tegak dan menghadap ke hadapan apabila anda mula memperkenalkan makanan yang pejal. Ini menjadikan lebih mudah menelan dan mengelakkannya dari tercekik. Kemudian gerakkan bayi anda ke kerusi tinggi yang selamat.

2. Bercakap dengan suara yang tenang semasa anda memberinya makan. Tidak perlu menghiburkan. Bayi-bayi mudah terganggu dengan permainan yang mungkin menyebabkannya ketawa dan meningkatkan risiko tercekik atau tersedak makanan.

3. Jangan memberi anak anda makan makanan pepejal dari botol. Ia boleh menyebabkan bayi tercekik, menyebabkan lambat dalam mempelajari kemahiran pemakanan dan ia boleh menggalakkan bayi anda makan terlalu banyak. Dan banyak salah tanggapan, bahawa menaruh bijirin dalam botol menyebabkan bayi senang tidur pada waktu malam. Ianya adalah tidak benar sama sekali.

4. Selalu menggunakan sudu semasa memberi anak makan dan hendaklah dari mangkuk, bukan dari balang makanan kecuali bayi anda boleh menghabiskan semua makanan itu. Memberi makan terus dari balang boleh menyebabkan bakteria dari mulut bayi anda ke sudu dan kembali ke dalam makanan, menyebabkan masalah kebersihan makanan. Sekiranya bayi anda masih lapar, gunakan sudu yang bersih untuk mengambil lebih banyak makanan dari balang.


Contoh makanan pelengkap mengikut umur kanak-kanak

1. Umur 6 bulan:

 • Bijirin, dimasak, bijirin tunggal bijirin atau bijirin bayi dengan susu ibu atau formula
 • Pisang mashed, avokado atau kacang masak
 • Lemak wortel, kacang atau kentang manis yang dimasak
 • Daging dan ayam yang dimasak
 • Mentega kacang murni dengan air

2. Umur 9 Bulan:

 • Separa atau potongan kecil buah-buahan lain yang lembut
 • Pelbagai sayur-sayuran yang dimasak dipotong menjadi kepingan kecil, seperti skuasy dan kacang hijau
 • Biji-bijian yang dimasak
 • Daging, ayam atau ikan yang dibakar, dicincang atau dicincang halus

3. Umur 12 Bulan:

 • Buah kecil yang dipotong kecil
 • Potongan kecil sayur-sayuran yang dimasak
 • Daging yang lembut dan dicincang, ayam atau ikan
 • Hidangan makanan campur dalam kepingan berukuran yang sesuai

Bilakah saya boleh berhenti menggunakan kepada “4 Days Wait Rule”?

Apabila bayi berusia sekitar 9-10 bulan, anda akan memperkenalkan banyak makanan baru dan akan mempunyai idea yang baik tentang apa makanan yang boleh alergenik atau menyebabkan gangguan penghadaman anak kecil anda. Pada peringkat ini, anda boleh kurang memperhatikan aturan tunggu 4 hari.

Semasa anda melonggarkan peraturan menunggu 4 hari, masih penting untuk memberi perhatian kepada makanan baru yang anda tawarkan kepada anak kecil anda, terutama makanan yang menimbulkan risiko alergi. Sudah tentu jika keluarga anda mempunyai sejarah alergi makanan dan / atau intoleransi, anda mungkin mahu terus mengikuti aturan tunggu 4 hari sehingga bayi anda berumur sekurang-kurangnya 12 bulan. Seperti biasa, anda harus berunding dengan pakar pediatrik bayi anda.


Memupuk tabiat pemakanan sihat untuk anak

Mewujudkan hubungan pemakanan yang positif semasa bayi mempunyai manfaat seumur hidup. Perlu diingat bahawa kanak-kanak yang masih ingin makan akan memberikan perhatian terhadap sudu yang berisi makanan, jadi sentiasa menunggu bayi anda untuk memberi perhatian kepada setiap sudu sebelum anda memberinya makan.

Jangan takut untuk membiarkan bayi anda menyentuh makanan di dalam hidangan dan pada sudu. Anda tidak mahu makan sesuatu jika anda tidak tahu apa-apa mengenainya, betul kan? Di samping itu, ketahui isyarat bahawa bayi anda sudah kenyang. Satu isyarat umum yang mudah adalah kepalanya akan berpaling ke arah yang lain apabila disuakan dengan makanan.

Apapun yang berlaku, jangan berkecil hati dan nikmati pengalaman anak pertama kali makan. Dengan sedikit kesabaran dan kreativiti, anda boleh membuat keseronokan makan makanan pertama yang menyeronokkan untuk bayi dan untuk semua orang yang terlibat!


Sumber rujukan: (1) Momtastic Wholesome Babyfood. Using the 4 Day Wait Rule When Introducing Solid Foods to Baby. (2) Wolfram, T. Academy of Nutrition and Dietetics (2017). Do’s and Don’ts for Baby’s First Foods.

Leave a Comment