4 Jenis Penyakit Kulit Dan Cara Mengatasinya

Pernahkah anda mengalami gatal-gatal pada kulit tanpa mengetahui punca dan cara untuk mengubatinya? Apakah yang anda lakukan sekiranya berlaku perkara tersebut? Tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis penyakit kulit dan cara untuk mengatasinya?

Bukan semua individu pernah mengalami penyakit kulit, tetapi sebahagiannya kerap mengalami masalah tersebut. Terdapat pelbagai sebab yang telah dikenalpasti oleh doktor sakit kulit yang telah memberi ulasan mengenainya. Sebelum kita pergi lebih lanjut, mari kita lihat terlebih dahulu akan maksud penyakit kulit.


Apakah maksud penyakit kulit?

Kulit anda adalah organ terbesar badan anda. Fungsinya adalah untuk melindungi tubuh anda dari jangkitan. Kadang-kadang kulit itu sendiri dijangkiti. Jangkitan kulit disebabkan oleh pelbagai jenis kuman, dan gejala boleh berubah dari ringan hingga serius. Jangkitan ringan boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan remedi dari rumah, sementara jangkitan lain mungkin memerlukan perhatian perubatan. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jangkitan kulit dan apa yang perlu dilakukan jika anda mengalaminya.


Apakah jenis-jenis jangkitan kulit?

Terdapat pebagai jenis jangkitan kulit yang kerap menjadi masalah kepada individu terutamanya yang berkulit sensitif. Berikut adalah 4 (EMPAT) jenis jangkitan kulit yang berlainan:

1. Jangkitan kulit bakteria

Jangkitan kulit bakteria sering bermula sebagai benjolan kecil, berwarna merah yang perlahan-lahan menjadi bertambah besar. Sesetengah jangkitan bakteria adalah ringan dan mudah dirawat dengan antibiotik topikal, tetapi jangkitan lain memerlukan antibiotik oral. Jenis-jenis jangkitan kulit bakteria termasuk:

 • selulitis
 • impetigo
 • bisul
 • kusta
 
2. Jangkitan kulit virus

Jangkitan kulit virus adalah disebabkan oleh virus. Jangkitan ini bermula dari ringan sehingga menjadi teruk. Jenis-jenis jangkitan virus yang berlainan termasuk:

 • cacar air
 • ketuat
 • campak
 • penyakit tangan, kaki, dan mulut
 
3. Jangkitan kulit kulat

Jenis-jenis jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat dan kemungkinan besar akan berkembang di bahagian tubuh, seperti kaki atau ketiak. Sesetengah jangkitan kulat tidak menular, dan jangkitan ini biasanya tidak mengancam nyawa. Jenis jangkitan kulat yang berlainan:

 • athlete’s foot
 • jangkitan yis
 • cirit-birit
 • kulat kuku
 • ruam lampin
4. Jangkitan kulit parasit

Jenis-jenis jangkitan kulit disebabkan oleh parasit. Jangkitan ini boleh menyebar di luar kulit ke aliran darah dan organ. Jangkitan parasit bukanlah mengancam nyawa tetapi boleh menjadi tidak selesa. Pelbagai jenis jangkitan kulit parasit termasuk:

 • kutu
 • kudis
 • bedbugs

Kadang-kadang kulit itu sendiri dijangkiti. Jangkitan kulit disebabkan oleh pelbagai jenis kuman, dan gejala boleh berubah dari ringan hingga serius. Jangkitan ringan boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan remedi dari rumah, sementara jangkitan lain mungkin memerlukan perhatian perubatan.


Apakah gejala jangkitan kulit?

Gejala jangkitan kulit juga berbeza-beza mengikut jenis. Gejala umum termasuk kemerahan kulit dan ruam. Anda juga mungkin mengalami gejala-gejala lain, seperti gatal-gatal, terasa panas dan sakit.

Sila berjumpa doktor jika anda mempunyai lepuh yang berisi nanah atau jangkitan kulit yang tidak beransur pulih atau semakin bertambah buruk. Jangkitan kulit boleh menyebar di luar kulit dan ke dalam aliran darah. Apabila ini berlaku, ia boleh mengancam nyawa.Tanda-tanda jangkitan yang teruk termasuk:

 • nanah
 • lepuh
 • kulit gelap, nekrotik yang muncul, atau kulit yang berubah warna dan menyakitkan

Tujuh antibiotik semulajadi terbaik sebagai cara mengatasi penyakit kulit

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan risiko jangkitan kulit. Cucian tangan yang kerap adalah salah satu cara terbaik. Walau bagaimanapun, sememangnya terdapat bahan-bahan semulajadi yang boleh digunakan sebagai antibiotik semulajadi. Di sini kita akan mengulas 7 (TUJUH) jenis bahan tersebut:

1. Bawang putih

Budaya di seluruh dunia mempunyai prinsip yang telah lama diiktiraf untuk kuasa pencegahan dan pengampunannya. Penyelidikan telah mendapati bahawa bawang putih boleh menjadi rawatan yang berkesan terhadap pelbagai bentuk bakteria, termasuk Salmonella dan Escherichia coli (E. coli). Bawang putih juga telah dipertimbangkan untuk kegunaan terhadap batuk kering tahan multi-ubat.

2. Madu

Sejak zaman Aristotle, madu telah digunakan sebagai cara perubatan yang membantu luka untuk menyembuhkan dan menghalang atau mengeluarkan jangkitan. Profesional penjagaan kesihatan hari ini mendapati ia membantu dalam merawat luka kronik, luka bakar, ulser, luka kotor, dan kraf kulit.

Contohnya, hasil kajian dari tahun 2016 menunjukkan bahawa perasa madu dapat membantu menyembuhkan luka. Kesan antibakteria madu biasanya dikaitkan dengan kandungan hidrogen peroksidanya. Begitu juga dengan madu manuka yang bertindak melawan bakteria, walaupun ia mempunyai kandungan hidrogen peroksida yang lebih rendah.

Satu kajian pada tahun 2011 melaporkan bahawa jenis madu yang paling terkenal menghalang kira-kira 60 jenis bakteria. Ia juga mencadangkan bahawa madu berjaya merawat luka-luka yang dijangkiti dengan methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Selain bersifat antibakteria, madu boleh membantu luka untuk menyembuhkan dengan menyediakan salutan pelindung yang memupuk persekitaran lembab.

3. Halia

Masyarakat saintifik juga mengenali halia sebagai antibiotik semulajadi. Beberapa kajian, termasuk satu yang diterbitkan pada tahun 2017, telah menunjukkan keupayaan halia untuk melawan pelbagai jenis bakteria. Penyelidik juga menjelajah kuasa halia untuk memerangi mabuk laut dan loya termasuklah mengurangkan tahap gula dalam darah.

4. Echinacea

Orang asli Amerika dan pengamal tradisional lain telah menggunakan echinacea selama beratus-ratus tahun untuk merawat jangkitan dan luka. Penyelidik mula memahami fungsinya. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Biomedicine dan Biotechnology melaporkan bahawa ekstrak purpurea Echinacea boleh membunuh pelbagai jenis bakteria, termasuk Streptococcus pyogenes (S. pyogenes).

S. pyogenes bertanggungjawab untuk tekak strep, sindrom kejutan toksik, dan “penyakit pemakan daging” yang dikenali sebagai fasciitis necrotizing. Echinacea juga boleh memerangi keradangan yang berkaitan dengan jangkitan bakteria. Ia boleh didapati untuk pembelian di kedai-kedai kesihatan atau dalam talian.

5. Goldenseal

Goldenseal biasanya digunakan dalam teh atau kapsul untuk merawat masalah pernafasan dan pencernaan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh memerangi cirit-birit dan jangkitan saluran kencing.

Di samping itu, hasil kajian baru-baru ini menyokong penggunaan emas untuk merawat jangkitan kulit. Di makmal, ekstrak goldenseal digunakan untuk mencegah MRSA merosakkan tisu. Seseorang yang mengambil ubat preskripsi perlu menyemak dengan doktor sebelum mengambil goldenseal, kerana suplemen ini boleh menyebabkan gangguan.

Goldenseal juga mengandungi berberine, komponen penting antibiotik semula jadi. Alkaloid ini tidak selamat untuk bayi, atau wanita yang hamil atau menyusu. Kapsul Goldenseal boleh didapati untuk pembelian di kedai kesihatan atau dalam talian.

6. Cengkih

Cengkih secara tradisional telah digunakan dalam prosedur pergigian. Penyelidikan kini mendapati bahawa ekstrak air cengkih mungkin berkesan terhadap pelbagai jenis bakteria, termasuk E. coli.

7. Oregano

Ada yang percaya bahawa oregano meningkatkan sistem imun dan bertindak sebagai antioksidan. Ia mungkin mempunyai sifat anti-radang. Walaupun penyelidik belum mengesahkan tuntutan ini, beberapa kajian menunjukkan bahawa oregano adalah antara antibiotik semulajadi yang lebih berkesan, terutamanya apabila ia dibuat menjadi minyak.


Begitulah sedikit sebanyak perkongsian mengenai jenis-jenis penyakit kulit dan juga cara yang boleh digunakan untuk mengatasinya. Akan tetapi, sekiranya kondisi atau keadaan penyakit kulit yang terlalu teruk, anda perlulah mendapatkan nasihat doktor untuk mengelakkan sebarang reaksi yang lebih memudaratkan.

Bahan-bahan semulajadi biasanya amatlah baik digunakan sebagai ubatan tetapi perlulah mempunyai pengetahuan yang betul mengenai cara pengendaliannya. Sekiranya mempunyai sumber atau produk yang menggunakan bahan semulajadi sebagai minyak pati (essential oil), ia amatlah bagus dan terbaik berbanding perlu membuat acuan sendiri, betul kan?

Saya sendiri telah menggunakan produk Tasneem Naturel yang mengadunkan bahan-bahan semulajadi menjadi EO yang terbaik untuk kegunaan pelbagai peringkat umur. Boleh tekan link di sini untuk produk yang saya maksudkan. Jika perlukan maklumat lanjut, boleh hubungi saya melalui link ini. 


Sumber Rujukan:   (1). DePietro, M. & Hiugeria, V. Healthline (2017). Skin Infection: Types, Causes, and Treatment. (2). Dresden, D. Medical News Today (2018). Top seven safe, effective natural antibiotics

Leave a Comment