6 Punca Bayi Kembung Perut. Patutlah Bayi Kerap Menangis!

Kembung perut adalah perkara yang sangat biasa berlaku terhadap bayi malahan, menurut Baby Center, lebih 40% bayi mengalaminya. Ia boleh berlaku kepada bayi yang menyusu badan secara terus, melalui botol mahupun bayi yang menyusu formula. Kebiasaannya kembung perut akan berlaku pada bayi yang baru lahir antara 1-4 bulan disebabkan ketidakmampuan sistem pencernaan mereka. Kebanyakkan ibu bapa sukar untuk mengenali tanda-tanda bayi yang kembung perut terutamanya bagi anak pertama.

Gas yang terperangkap bertindak seperti gabus dalam sistem pencernaan, menyebabkan titik tekanan yang menyakitkan yang semakin meningkat. Kembung perut boleh menyebabkan bayi:

  • Kesakitan / kekejangan perut
  • Meragam dan menangis
  • Muntah yang berlebihan
  • Perut menjadi keras

Apakah punca berlakunya kembung perut? Bagaimanakah cara untuk merawatnya terutama jika berlaku kepada bayi yang baru lahir?


6 Punca Kembung Perut Di Kalangan Bayi

Kembung perut sering terjadi apabila poket gas terperangkap dalam sistem pencernaan. Gas adalah produk sampingan semulajadi untuk mencerna nutrien dalam susu ibu atau formula dan sistem pencernaan biasanya membuangnya tanpa apa-apa ketidakselesaan.

Walau bagaimanapun, jika tekanan gas itu menjadi lebih kuat, ia menghasilkan tekanan ke arah yang berlawanan dengan aliran gastrik. Apabila gas menjadi terperangkap dalam usus, ia menyebabkan tekanan yang membebankan. Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada perkara ini iaitu:

1. Teknik penyusuan yang salah – Latch yang lemah pada payudara atau botol menyebabkan terlalu banyak udara ditelan pada waktu makan.

2. Penyusuan yang berlebihan – mengisi perut bayi dengan terlalu banyak susu sekaligus. Penyusuan berlebihan boleh menyebabkan masalah jika perut bayi tidak dapat mengatasi terlalu banyak makanan sekaligus. “Makanan yang terlalu cepat dapat menghasilkan beban laktosa dan peningkatan gas usus daripada pecahan laktosa yang berlebihan,” kata Bill Sears M.D., pakar pediatrik terkenal, profesor pediatrik di University of Irvine, dan pengarang The Baby Book.

3. Penghadaman tidak matang – usus bayi mesti belajar memproses makanan, gas dan najis dengan berkesan. Usus juga mengembangkan mikroflora, campuran bakteria sihat yang hidup dalam semua sistem gastrousus kita. Sistem pencernaan manusia sangat kompleks yang mempunyai sistem sarafnya sendiri, sistem saraf enterik, yang mengawal pengangkutan isi usus dalam gerakan gelombang seperti yang disebut peristalsis. Usus bayi yang baru lahir terus berkembang selepas dia dilahirkan. Gas juga boleh didapati kerana ketidakupayaan dalam mikroflora usus, metabolisme karbohidrat dan peraturan hormon. Gas juga boleh menjadi gejala sembelit.

4. Sensitiviti makanan – bayi mungkin mengalami intoleransi atau alahan terhadap kandungan susu badan atau susu formula. Susu badan mengandungi kesan makanan dari diet ibu. Sesetengah bayi mungkin sensitif terhadap kesan makanan ini. Satu kajian oleh penyelidik di University of Minnesota mendapati hubungan antara diet ibu dan gejala kolik. Pengambilan susu lembu oleh ibu, bawang, sayuran tertentu (contohnya kubis, brokoli dan bunga kubis), dan pengambilan coklat dikaitkan dengan lebih banyak gejala kolik pada bayi. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, tidak ada alasan untuk ibu mengehadkan dietnya, terutama dari makanan yang sihat. Sekiranya anda mengesyaki sensitiviti atau intoleransi makanan, cuba jaga makanan untuk mengesan gejala seperti gas, meludah atau meragam. Jika anda merasakan bayi anda mendapat manfaat daripada sekatan diet, berbincang dengan doktor anda. Dalam bayi yang diberi formula, percubaan formula hypo-allergenik boleh membantu jika bayi bertindak balas terhadap protein susu lembu.

5. Laktosa yang berlebihan – dari terlalu banyak lactose kaya foremilk dan tidak cukup dari hindmilk lemak. Susu badan sering dianggap sebagai mengandungi foremilk dan hindmilk. The foremilk, yang pertama kali, mengandungi lebih banyak gula, laktosa, sementara hindmilk berikut lebih kaya dengan lemak. Sesetengah pakar percaya bahawa terlalu banyak foremilk boleh mengakibatkan beban laktosa relatif. Ini mungkin menyumbang kepada gas atau meragam pada bayi. Ramai pakar penyusuan menganjurkan untuk mengosongkan setiap payudara sebelum bertukar ke sebelah lagi. Sesetengah ibu mungkin mempunyai bekalan susu ibu yang terlalu banyak, suatu keadaan yang dikenali sebagai sindrom hyperlactation. Dalam keadaan ini, pengeluaran susu seringkali cepat atau memaksa, menyebabkan bayi menjadi meragam dengan penyuapan. Sila hubungi doktor atau konsultan laktasi jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang komposisi susu yang berlebihan atau susu ibu.

Bayi kembung perut mempunyai reaksi yang berlainan berbanding tangisan biasa

6. Tangisan yang berlebihan boleh menyebabkan bayi menelan udara ke dalam sistem pencernaan mereka. Menangis boleh menyebabkan bayi anda menelan udara, terutamanya jika dia menangis dalam jangka masa yang panjang sebelum makan. Oleh kerana menangis adalah kedua-dua gejala dan penyebab gas, ia dapat mewujudkan kitaran kendiri yang memburukkan lagi masalah.


Sumber rujukan: (1) Rampal, A. Tummy Calm (2013). Gas Pain in Infants and Newborns: Symptoms, Causes and Remedies To End A Baby’s Suffering. (2) Pa&Ma (2018). Awas ila Bayi Kembung Perut: Mama Papa Kena Tahu Punca Dan Cara Redakan.

Leave a Comment