Apakah Cara Yang Berkesan Merawat Kembung Perut Bayi?

Terdapat pelbagai cara yang boleh digunakan sekiranya bayi anda diserang kembung perut. Oleh kerana anak anda masih bayi, maka ubatan adalah tidak boleh digunakan kerana tidak sesuai untuknya. Jangan risau!

Anda boleh menggunakan beberapa cara seperti berikut untuk membantu bayi anda.


3 Cara Berkesan Merawat Kembung Perut Bayi

Beberapa teknik dan cara merawat kembung bayi adalah seperti berikut. Anda perlu memerhatikan cue yang anak anda berikan untuk melihat keberkesanannya.

1. Teknik Penyusuan Yang Betul

Latch yang lemah pada payudara atau botol menyebabkan terlalu banyak udara ditelan pada waktu makan. Mengurangkan jumlah gas yang ditelan dan mengoptimumkan kekerapan dan jumlah penyusuan boleh membantu mengurangkan masalah kembung perut di kalangan bayi. Cubalah untuk menyusukan bayi anda di atas kerusi dan sendawakan bayi selepas setiap penyusuan. Sekiranya anda menyusukan terus dari badan, seorang perunding laktasi boleh membantu bayi anda bagaimana cara latch dengan betul, dan menasihati tempoh dan kekerapan penyusuan. Untuk bayi yang diberi botol, gunakan puting plastik yang direka untuk mengelakkan udara daripada masuk ke dalam mulut.

Memperbaiki teknik penyusuan anda boleh membantu menghalang bayi daripada menjadi kembung perut. 

  • Menyusukan Bayi di Sudut Yang Betul: Jika menyusu terus dari badan, letakkan kedudukan kepala dan leher bayi anda tinggi dari atas perutnya semasa makan. Sekiranya dia diberi botol, makanlah dalam kedudukan menegak dan tuangkan sedikit botol supaya udara dapat naik ke atas, sementara susu / tenggelam formula untuk menutup sepenuhnya puting susu. Menggunakan botol dengan lengkung atau lekuk boleh membantu.
  • Sendawakan Semasa dan Selepas Makan: Ahli pediatrik mencungkil dalam kedudukan duduk sebagai pilihan awal tetapi anda juga boleh meletakkan bayi anda dengan memegangnya tegak atau di atas bahu. Pediatrik Orlando Gregory Gordon M.D., mencadangkan menyendawakan bayi dengan goyang dengan lembut dalam kedudukan duduk. Cuba sendawakan bayi di tengah dan selepas sesi makan. Bersabar kerana mungkin mengambil masa beberapa minit untuk gelembung dan gas dalam perut bayi ke permukaan tetapi jika bayi tidak sendawa dalam beberapa minit, ia adalah tidak mengapa untuk meneruskan dengan penyusuan.
  • Bercakap kepada Perunding Laktasi jika Menyusu Badan: Pastikan mulut bayi anda latch dengan betul dan setiap makanan tidak terlalu pantas atau terlalu perlahan. La Leche menasihati bahawa bayi harus diberi makan dalam kedudukan yang selesa. Hubungi perunding laktasi atau Liga La Leche untuk sokongan.
  • Gunakan Botol dan Formula yang betul jika Menyusukan Melalui Botol: Botol yang terbaik akan mempunyai puting lembut yang kontur sepanjang mulut dan bibir bayi anda dengan itu mencegah udara mengalir bersama dengan susu. Susu harus mengalir secara beransur-ansur dan perlahan-lahan supaya bayi mempunyai masa untuk minum dan menelan tanpa berlebihan. Kadang-kadang, bertukar jenis susu formula dapat membantu mengurangkan gejala kembung perut.
2. Terapi Fizikal

Walaupun dengan protokol penyusuan yang sempurna bayi masih boleh merasa tidak selesa daripada gas terperangkap dan tersedu-sedu. Sendawa tidak selalu berkesan kerana gas membentuk usus dan perut. Jika anak kecil anda masih kelihatan kembung perut, ​​terapi luaran berikut boleh membantu mengusir gas apabila digunakan kira-kira 30 minit selepas minum susu atau pada permulaan gejala kembung perut.

Apabila bayi kembung perut, terapi fizikal yang menggunakan tekanan halus dapat membantu bayi melepaskan atau mengeluarkan gas terperangkap dengan lebih mudah. Ini termasuklah teknik seperti memegang bola sepak, masa meniarap di atas perut, urutan perut, dan kaki bayi berbasikal.

  • Masa Perut: Biarkan bayi anda meluangkan masa di atas perutnya semasa dia terjaga dan anda memerhati. Tekanan lembut graviti boleh membantu menolak gas yang terperangkap. Ini juga akan membantu bayi anda mengembangkan kekuatan teras, lengan dan leher!
  • Urut perut: Baringkan bayi anda di belakangnya, perlahan-lahan menggosok perut bayi dengan gerakan mengikut arah jam dan kemudian tarik tangan anda ke bawah lengkung perut bayi. Sesetengah jururawat kanak-kanak menggunakan urut “I Love You” – gunakan dua atau tiga jari dan gunakan tekanan ringan di sekitar abdomen dan menguraikan huruf “I”, “L”, dan “U”. Ulangi beberapa kali untuk membantu menggerakkan gas terperangkap. Untuk video cara urutan I Love You, boleh tonton video di bawah. Video ini bukan sahaja digunakan untuk masalah sembelit malahan sesuai untuk kembung perut.
  • Kaki Bayi Berbasikal: Semasa bayi anda berbaring menelentang, perlahan-lahan mengepam kedua-dua kaki ke belakang dan sebagainya seolah-olah menunggang basikal. Gerakan melingkar lembut mencipta pergerakan di usus, yang dapat membantu melepaskan gas yang terperangkap. 
  • Membedung bayi: Banyak bayi ditenangkan dengan membedungnya dengan selimut bayi. Pakar Pediatrik, Harvey Karp, MD, percaya bahawa membedung menyerupai pengalaman seperti berada di dalam rahim. Banyak ibu bapa dan penyedia penjagaan kanak-kanak menyukai dengan kaedah ini jika dilakukan dengan betul.
3. Menggunakan Balm Semulajadi

Terdapat cara lain yang kerap digunakan oleh ibu-ibu di luar sana iaitu penggunaan balm yang dirumus khas menggunakan bahan-bahan semulajadi. Contohnya, balm T-Rub keluaran Tasneem Naturel. Balm ini mengandungi bahan-bahan yang sangat selamat untuk digunakan meskipun ke atas bayi baru lahir. Berikut adalah kandungan balm iaitu:

Balm ini telah menjadi kegemaran ibu-ibu di luar sana dan sangat disyorkan untuk keselesaan anak-anak anda. Balm ini boleh didapati daripada Tasneem Naturel HQ ataupun anda boleh terus membuat pembelian dengan HARGA EJEN di My Shop. Boleh klik link ini jika mahu meneruskan pembelian untuk anak anda yang tersayang.

Jika artikel ini membantu, boleh sebarkan dengan link di bawah. Terima kasih.


Sumber rujukan: (1) Rampal, A. Tummy Calm (2013). Gas Pain in Infants and Newborns: Symptoms, Causes and Remedies To End A Baby’s Suffering. (2) Harian Metro (2018). Cari Kaedah Elak Bayi Tak Selesa.

Leave a Comment