Ruam Lampin Disebabkan Oleh Kesalahan Ibu Memberi 6 Jenis Makanan Ini

Apabila bayi sudah mula boleh makan makanan pejal, ibu-ibu akan merasa teruja dan teringin untuk memberinya semua jenis makanan. Akan tetapi, perlulah diingat bahawa ada jenis-jenis makanan yang boleh menyebabkan ruam lampin kepada bayi anda.

Kadang-kadang, bayi anda mungkin mempunyai alergi ke atas sejenis makanan yang tertentu. Oleh sebab itu, anda perlulah memerhatikan reaksi dan perubahan anak anda selepas mencuba setiap makanan baharu. Praktikkan ‘4 Days Wait Rule‘ setiap kali anda memperkenalkan makanan baharu kepada bayi anda.

Dengan cara ini, anda boleh membantu mengelakkan bayi anda dari terkena ruam lampin. Bak kata pepatah, “mencegah lebih baik daripada mengubati”.


Langkah pencegahan dan rawatan ruam lampin melalui diet pemakanan

Sesetengah jenis makanan boleh memburukkan keadaan kulit yang sudah sensitif dan sebenarnya menjadikan gejala ruam lampin lebih buruk. Makanan asid sering dipersalahkan untuk membuat ruam lampin lebih teruk. Makanan yang tinggi lemak dan gula juga boleh menjadi masalah. Manakala, makanan berkanji dapat membantu mengurangkan ruam lampin.

Makanan berasid yang perlu dielakkan jika bayi mempunyai ruam lampin

Jika bayi anda mempunyai ruam lampin, pertimbangkan untuk mengecualikan makanan ini daripada dietnya sehingga gejala-gejalanya bertambah baik:

1. Buah jeruk dan jus

Makanan berasid boleh menjadi punca utama jika bayi anda mengalami ruam lampin. Keasaman buah-buahan ini boleh sedikit sukar untuk perut halus bayi anda untuk dicerna. Sama ada ruam lampin kerap adalah masalah atau tidak, pilihlah untuk menunggu kira-kira satu tahun sehingga anda memperkenalkan sitrus seperti limau, grapefruit, dan oren untuk diet bayi anda.

2. Tomato dan produk berasaskan tomato (ini termasuk makanan seperti sos spageti)

Walaupun mereka tidak mempunyai rasa berasid yang sama dengan sitrus, tomato juga berasid. Jadi, cuba elakkan sos dan berasaskan tomato.

3. Strawberi

Strawberi juga berasid. Seperti kebanyakan buah beri, mereka mempunyai rasa manis dan bayi biasanya menikmatinya, tetapi jika mereka sedang mengalami ruam lampin, buah beri boleh menjadi punca kepada masalah tersebut.

4. Nenas, anggur, kismis

Jika makanan ini boleh menyebabkan cirit-birit pada orang dewasa, ia juga boleh menyebabkan bayi mempunyai masalah yang sama. Apabila sisa buangan anak kecil anda kerap dan berair, ruam lampin mungkin akan berlaku. Elakkan makanan seperti prun, plum, anggur dan aprikot jika cirit-birit menjadi isu.

5. Produk tenusu

Yogurt memang bagus, tetapi cuba berikan produk tenusu berasaskan lembu yang lain daripada campuran jika anak kecil anda sedang bergelut dengan masalah ruam lampin.

6. Protein

Sesetengah bayi sensitif terhadap protein dalam makanan seperti gandum (seperti oat) dan kacang. Jadi, cuba elakkan jenis makanan ini.

Makanan yang baik semasa anak mengalami ruam lampin

Rumpai adalah mudah dicerna dan menambah pukal kepada najis, oleh itulah sebabnya ianya dibolehkan untuk bayi makan jika dia sedang mengalami ruam lampin. Bayi yang makan makanan pepejal boleh makan pasta dan bijirin yang ditapai. Makanan lain yang mudah untuk bayi dengan ruam lampin ialah telur rebus yang dicincang dan yogurt biasa dengan probiotik.

Ingat, bijirin bayi tidak hanya perlu bijirin beras. Dia boleh mencuba bijirin yang dibuat dari oat, quinoa, beras merah atau bijirin yang lain. Pilihan berkanun lain untuk bayi termasuk makanan berikut:

  • Kentang
  • Nasi
  • Crackers
  • Roti atau roti bakar
  • Kacang atau lentil

Sumber rujukan: (1) Boudreaux’s Butt Paste. Baby Bottoms 101: Diet & Diaper Rash. (2) Harris, N & Gohara, M. A. Parents (2020). 4 Foods That Cause Diaper Rash—And Others That Might Help. (3) Dr. Smith (2017). Solid Foods and Diaper Rash.

Leave a Comment